La família Papiol

La nissaga

La nissaga dels Papiol no era originària de Vilanova i la Geltrú. Els primers rastres documentals de la família es troben a la veïna vila de l’Arboç (Baix Penedès). Es van instal·lar a la ciutat de Vilanova (quan encara era Vilanova de Cubelles) a mitjan del segle XVII i el seu poder va anar en augment fins a esdevenir una des les famílies més influents en la societat de l’època, com ho demostra la construcció d’un casal d’aquestes dimensions. Erigir una mansió de cinc plantes en ple carrer Major era una empresa que poques famílies podien permetre’s. Amb el temps, els Papiol havien acumulat moltes terres, en part adquirides per compra i en part aportades pels successius matrimonis dels germans.

La rellevància de la família Papiol

Per veure com era de rellevant la família abans que la Casa Papiol fos una realitat, només cal explicar el seu paper com a fundadors i protectors del convent de caputxins.  El matrimoni format per Joan Papiol i la vilanovina Maria Raventós van ser els mentors d’aquesta orde que arribà al municipi el 1644 . El convent, situat als voltants de l’actual plaça de l’Ajuntament, va desaparèixer després de la desamortització però n’ha quedat, com a testimoni, el nom del carrer dels Caputxins, en una de les principals artèries comercials de l’actual centre de vianants. Una altra dada que ens aporta la gradual progressió de la família és el nomenament de Joan Papiol i Raventós –nét de l’anterior Joan- com a batlle de la ciutat i una de les autoritats empresonades per tropes filipistes durant els dies de la guerra de Successió.

L’època de major esplendor

El seu fill, Lluís Papiol i Balaguer, ja va viure completament dedicat a les seves heretats, les quals es van incrementar, entre altres propietats, amb l’antiga baronia de Jafra, aportada per la seva muller Maria Àngels Martí Catà. Gràcies a l’adquisició d’aquest territori, el següent hereu, anomenat també Lluís, va obtenir de Carles III el privilegi de titular-se cavaller i de posseir escut heràldic. Aquest títol nobiliari, la baronia de Jafre, el situava en el vèrtex més alt de la piràmide social. Podríem dir que aquesta és l’època de major esplendor de la família.

La construcció del casal

Serà l’hereu Francesc de Papiol i Padró (1750-1817) qui farà construir un nou habitatge per a l’abundant família. Com que va morir sense descendència directa el cognom dels hereus de la casa ja no serà més el de Papiol.